Students walking to school together

Så kan du öka dina jobbchanser

Det är aldrig roligt att bli av med jobbet, speciellt när det sker oväntat. Beroende på hur situationen ser ut i världen kan det ta tid att få ett nytt jobb. Det finns dock saker som du kan göra för att öka dina jobbchanser.

För många blir det väldigt långtråkigt att gå hemma i väntan på ett jobb. De flesta mår bra av att ha och följa rutiner. Beroende på vad du har för erfarenheter och utbildning kan det kanske vara ett alternativ att söka till yrkeshögskola. Hos Nackademins yrkeshögskola finns det utbildningar inom flera yrkesområden.

Ett försök att fylla tomrummen i bristyrken

En utbildning kan hjälpa dig att få ett jobb antingen inom en bransch som du har tidigare erfarenhet av eller en helt ny bransch. Tanken är att fler ska vilja utbilda sig till bristyrken. I Sverige är det till exempel brist på undersköterska, lokförare eller batteritekniker.

– Arbetsmarknadens behov ska styra vilka utbildningar som ska genomföras. Tillgång till personal med rätt kompetens är viktig för Sveriges konkurrenskraft och möjligheten att fortsatt attrahera nya näringslivsinvesteringar, säger utbildningsminister Mats Persson i ett pressmeddelande.

Detta erbjuder en yrkeshögskola

IT-branschen skriker efter folk både inom frontend och backend. Detta är också en bransch vars utbildningar du kan hitta hos yrkeshögskolor. En yrkeshögskola erbjuder kortare utbildningar som pågår mellan 1–2 år. Det är därför perfekt för den som vill testa på något nytt och samtidigt säkra ett jobb i framtiden.

Få studiebidrag när du pluggar

När du söker till yrkeshögskola kan du också bli berättigad studiebidrag och lån. Detta är för att de flesta utbildningar är på heltid vilket innebär 40 timmar i veckan. Tack vare studiemedel kan du fokusera på utbildningen utan att stressa om hyra och andra kostnader.